Gulasz ze schabu
Opublikowano: 26.07.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, papryka żółta, marchewka, cebula i czosnek – te składniki tworzą solidną bazę dla pysznego gulaszu ze schabu. Dodajemy do nich bulion drobiowy i koncentrat pomidorowy, by smak był pełniejszy. Wszystko duszone na oliwie z oliwek, aż mięso stanie się miękkie, a warzywa aromatyczne.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 400 g
- Papryka żółta - 230 g (1 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Bulion drobiowy - 500 g (2 szklanki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Koncentrat pomidorowy - 50 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
- Gdy się przyrumieni dodaj do niej pokrojone w dużą kostkę mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość smaż 10 minut.
- Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, a także obraną i pokrojoną w talarki marchewkę.
- Całość podsmaż przez 5 minut. Następnie zalej całość bulionem.
- Do gulaszu dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw wszystko solą, kminkiem, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą.
- Zamieszaj porządnie i gotuj przez 60 minut, aż do miękkości mięsa i warzyw.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, jednak ze względu na duży udział czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu częściej niż 2 razy w tygodniu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny