Gulasz z żołądków kaczych

Opublikowano: 20.09.2021 r.
Żołądki drobiowe, marchewka, cebula, oliwa z oliwek i bulion drobiowy to podstawowe składniki pysznego gulaszu z kaczych żołądków. To danie to doskonałe połączenie smaków - delikatne mięso, słodycz marchewki, aromat cebuli i głęboki smak bulionu. Dodatek jogurtu greckiego nadaje mu aksamitnej konsystencji.
Składniki dla 4 porcji:
- Żołądki drobiowe - 600 g
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 50 ml (2 łyżki)
- Bulion drobiowy - 250 g (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, cząber, tymianek, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miseczka
Przepis krok po kroku
- Żołądki umyj i przekrój na mniejsze części.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj mięso. Podsmaż przez chwilę, następnie zalej je bulionem.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj ją do sosu. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Całość duś przez 65 minut, do zmięknięcia mięsa.
- Odrobinę sosu przelej do miseczki i zmieszaj z jogurtem.
- Całość wlej do garnka, zamieszaj i odczekaj do zagotowania.
Komentarz dietetyka
To danie, które zawiera sporo nasyconych tłuszczów, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny