Gulasz z żołądków indyczych
Opublikowano: 22.04.2022 r.
Żołądki indycze, papryka czerwona, cebula i marchewka - to główne bohaterowie tego gulaszu. Podsmażone na oleju rzepakowym, a potem duszone w bulionie warzywnym, tworzą niepowtarzalną kombinację smaków. Na koniec lekko zagęszczony mąką pszeniczną, aby uzyskać idealną konsystencję.
Składniki dla 3 porcji:
- Żołądki indycze - 300 g
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Papryka czerwona - 200 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
- Wrzuć pokrojoną cebulę i krótko zeszklij.
- Dodaj pokrojone w słupki warzywa i oczyszczone wcześniej żołądki.
- Całość zalej bulionem i duś do miękkości wszystkich składników.
- Dodaj odrobinę mąki i wymieszaj do zagęszczenia sosu.
- Gulasz podawaj z ugotowaną wcześniej kaszą.
Komentarz dietetyka
Gulasz na podobnej bazie możesz przygotować z każdym rodzajem mięsa. Postaw na kaszę gruboziarnistą.
~ Oliwia Gawron, dietetyk