Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
Opublikowano: 22.09.2022 r.
Żołądki drobiowe, pieczarki i cebula – to główne składniki gulaszu, który zaskoczy każdego smakiem. Do tego trochę masła, odrobina oleju rzepakowego i mąka pszenna, by całość miała odpowiednią konsystencję. Marchewka dodaje kolor, a razem tworzą pyszne, sycące danie, idealne na chłodne dni.
Składniki dla 4 porcji:
- Żołądki drobiowe - 500 g
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 75 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Pieczarki - 125 g
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g
- Masło - 24 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Z żołądków usuń błonki i przerosty tłuszczu. Opłucz.
- Żołądki zalej wodą, dodaj 3 kulki ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe i gotuj do miękkości mięsa (45-90 minut).
- Miękkie żołądki odcedź i pokrój w paski (około 2 cm szerokości).
- Na oleju usmaż posiekaną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, marchewkę i pieczarki pokrojone w pół plastry oraz pokrojone żołądki. Dodaj trochę soli.
- Jak warzywa i mięso staną się rumiane, przełóż je do garnka i zalej około 300 ml wody. Zagotuj.
- Na patelni roztop masło i wsyp mąkę. Mieszaj szybko trzepaczką, aż mieszanka stanie się złota.
- Dodaj mąkę z masłem do gotujących się produktów, dodaj łyżkę majeranku i pół łyżki papryki słodkiej, dopraw solą i pieprzem. Gotuj i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodaj więcej wody.
- Podawaj z dodatkami.
Komentarz dietetyka
Żołądki drobiowe to dobre źródło białka. Nie są zbyt wysokokaloryczne, więc są dobrym produktem w diecie redukcyjnej. Zawierają witaminę A oraz C. Dostarczają także m.in. fosfor, potas i magnez.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości