Gulasz z żołądków drobiowych
Opublikowano: 26.07.2021 r.
W gulaszu z żołądków drobiowych najważniejsze są żołądki indycze, które nadają mu wyjątkowy smak. Do tego dochodzi cebula, marchewka i pietruszka, które dodają aromatu i słodkości. Czosnek i koncentrat pomidorowy wprowadzają głębię smaku, a bulion warzywny robi z niego pełne danie. Całość podkreślona jest odrobiną oliwy z oliwek i jogurtem greckim dla lekkiej kremowości.
Składniki dla 4 porcji:
- Żołądki indycze - 500 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Pietruszka - 80 g (1 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 gruby plaster)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Koncentrat pomidorowy - 25 g (1 łyżka)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 50 ml (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Duży garnek napełnij 1,5l wody i odrobinę posól. Wodę zagotuj i wrzuć do niej opłukane żołądki. Gotuj przez 30 minut.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy zbrązowieje dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je na patelnię do cebuli i smaż przez 5 minut.
- Warzywa zalej bulionem i dodaj do nich żołądki. Przypraw solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Do całości dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez 25 minut do miękkości mięsa i warzyw.
- Odrobinę sosu wymieszaj z jogurtem w szklance i przelej do garnka z gulaszem. Doprowadź do wrzenia.
- Gotowy sos posyp posiekanym koperkiem.
Komentarz dietetyka
Ten gulasz to świetny pomysł na zdrowy posiłek, bogaty w białko i witaminę A.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny