Gulasz z wolnowaru
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Karkówka wieprzowa, marchewka, papryka czerwona, cebula i bulion warzywny to składniki niezbędne do przygotowania pysznego gulaszu w wolnowarze. Dzięki długiemu gotowaniu mięso staje się niesamowicie miękkie, a warzywa oddają cały swój aromat, tworząc razem pełne smaku danie, które idealnie nadaje się na zimowe wieczory.
Składniki dla 6 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 600 g
- Marchewka - 90 g
- Pietruszka - 90 g
- Seler korzeniowy - 80 g
- Papryka czerwona - 230 g
- Cebula - 100 g
- Bulion warzywny - 500 ml
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kolendra świeża, tymianek, liść laurowy, rozmaryn
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, wolnowar
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w kostkę i wrzuć do wolnowaru.
- Warzywa obierz i pokrój w kostkę, dodaj do wolnowaru.
- Całość zalej bulionem, dodaj przecier i przyprawy.
- Gotuj przez 7 godzin w trybie low, w temperaturze około 93 stopni C.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny