Gulasz z wieprzowiny
Opublikowano: 16.12.2021 r.
Łopatka wieprzowa, papryka czerwona i żółta, cebula, a do tego trochę bulionu wołowego i koncentratu pomidorowego – to baza naszego pysznego gulaszu z wieprzowiny. Z odrobiną czosnku i oliwy z oliwek, ten klasyk kuchni ma wszystko, czego potrzeba, żeby rozgrzać i nasycić. Coś pysznego na chłodne dni!
Składniki dla 4 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Papryka czerwona - 240 g (1 szt)
- Papryka żółta - 240 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Seler naciowy - 135 g (3 łodygi)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Bulion wołowy - 500 ml (2 szklanki)
- Koncentrat pomidorowy - 50 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, tymianek, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Smaż przez 2 minuty.
- Łopatkę oczyść z błonek i pokrój w dużą kostkę. Mięso przypraw solą i pieprzem, następnie dodaj do warzyw i smaż 20 minut.
- Marchewki obierz i pokrój w plasterki, dodaj do pozostałych składników na patelni.
- Papryki pokrój w kostkę, a seler w półksiężyce. Dodaj do reszty składników i podsmaż przez 5 minut.
- Całość zalej bulionem i duś przez 20 minut.
- Na 3 minuty przed końcem do garnka dodaj przyprawy i koncentrat. Całość dokładnie wymieszaj.
- Połowę szklanki letniej wody zmieszaj ze skrobią ziemniaczaną.
- Całość dodaj do sosu i gotuj kolejne 5 minut.
Komentarz dietetyka
To danie, które choć zdrowe, nie powinno gościć zbyt często w menu, ze względu na duży udział czerwonego mięsa, które w nadmiarze ma negatywny wpływ na układ krwionośny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny