Gulasz z soczewicy
Opublikowano: 30.10.2021 r.
Soczewica zielona, soczysta papryka czerwona, aromatyczny czosnek i puszysty bulion warzywny – to tylko kilka z kluczowych składników, które sprawiają, że gulasz z soczewicy jest nie tylko sycący, ale też pełen smaku. Dodaj do tego pomidory w puszce i będziesz miał idealne, jednogarnkowe danie na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Soczewica zielona - 250 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Seler naciowy - 135 g (3 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Pomidory w puszce - 400 g
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, tymianek, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Soczewicę przepłucz, zalej wodą i odstaw na 30 minut, a następnie ugotuj do miękkości.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę i czosnek.
- Gdy będą rumiane dodaj paprykę pokrojoną w dużą kostkę, marchew obraną i pokrojoną w talarki i seler pokrojony w półksiężyce.
- Podsmaż je 5 - 6 minut, a następnie zalej je bulionem.
- Gotuj 30 minut do miękkości.
- Gdy warzywa będą miękkie dodaj do nich soczewicę i przecier pomidorowy, całość przypraw solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowsza alternatywa dla mięsnego dania, może gościć na stole bardzo często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny