Gulasz z serc indyczych

Opublikowano: 27.01.2023 r.
Serca indycze, marchewka, cebula i śmietanka kremowa to główne składniki tego pysznego gulaszu. Dodając do tego odrobinę mąki pszennej i oleju rzepakowego, stworzysz wyjątkowo aromatyczne danie, które z pewnością zadowoli każde podniebienie. Na koniec, natka pietruszki doda daniu nie tylko świeżości, ale i koloru.
Składniki dla 4 porcji:
- Serca indycze - 500 g
- Marchewka - 200 g (1 duża sztuka)
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Śmietanka kremowa 30% - 140 g
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Serca indycze oczyść z żyłek.
- Pokrój w plastry i dopraw solą oraz pieprzem.
- Obierz cebulę i czosnek z łupiny, posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.
- Obierz marchew ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelnię dodaj serca i smaż przez 5 minut.
- Dodaj marchew i podsmaż chwilę.
- Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Duś pod przykryciem przez 15 minut.
- Śmietanę kremówkę wymieszaj z mąką i dopraw solą.
- Wlej śmietanę na patelnię i gotuj przez 4 minuty.
- Posiekaj natkę pietruszki.
- Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem natki pietruszki.
Komentarz dietetyka
Gulasz z serc indyczych to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Gulasz zawiera niedużą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Potrawa jest także dobrym źródłem składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny