Gulasz z serc drobiowych z pieczarkami
Opublikowano: 19.02.2024 r.
Serca drobiowe, pieczarki, cebula i papryka czerwona stanowią podstawę tego pysznego gulaszu. Delikatne serca drobiowe z pieczarkami podsmażonymi na maśle, a do tego kolorowa papryka czerwona i słodka marchewka, tworzą razem wyrazistą i aromatyczną kompozycję. Idealne na treściwy obiad dla całej rodziny.
Składniki dla 4 porcji:
- Serca drobiowe - 500 g
- Cebula - 100 g
- Masło - 50 g
- Mąka pszenna typ 500 - 15 g
- Marchewka - 90 g
- Papryka czerwona - 230 g
- Pieczarki - 130 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Serca oczyść dokładnie, pokrój na mniejsze kawałki i opłucz.
- W garnku rozpuść masło i podsmaż serca. Zalej je 650 ml wody i gotuj przez godzinę.
- Na patelni rozgrzej pozostałą część masła i podsmaż pokrojoną w plasterki marchew i pieczarki oraz pokrojone w kostkę cebulę, oraz paprykę.
- Warzywa dodaj do gotujących się serc.
- Dorzuć przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę czosnku. Wymieszaj. Gotuj do miękkości mięsa i warzyw.
- W 1/3 szklanki wody rozmieszaj mąkę i wlej do gulaszu. Zagotuj.
Komentarz dietetyka
To opcja, która dostarcza sporo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny