Gulasz z serc drobiowych
Opublikowano: 22.04.2022 r.
Serca drobiowe, marchewka, czerwona papryka, cebula i bulion warzywny to kluczowe składniki na gulasz, który jest połączeniem intensywnych smaków i aromatów. Proste warzywa w połączeniu z delikatnymi sercami drobiowymi tworzą wyjątkowe, sycące danie, które można przygotować w jednym garnku. Dodatek mąki pszennej dodaje sosowi pożądanej konsystencji.
Składniki dla 3 porcji:
- Serca drobiowe - 300 g
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Papryka czerwona - 200 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
- Wrzuć pokrojoną paprykę i marchewkę.
- Serca umyj i oczyść, a następnie dodaj na patelnię.
- Po chwili całość zalej bulionem i dopraw do smaku.
- Gdy serca i warzywa będą miękkie, dodaj odrobinę mąki, mieszaj do czasu, aż sos się zagęści.
- Gulasz podawaj z ugotowaną kaszą.
Komentarz dietetyka
Serca możesz zamienić na dowolny rodzaj mięsa. Postaw na kaszę gruboziarnistą.
~ Oliwia Gawron, dietetyk