Gulasz z sarny

Opublikowano: 31.07.2021 r.
Sarnina, wino czerwone wytrawne, cebula i pieczarki to kluczowe składniki gulaszu z sarny, który jest pełen głębokiego smaku i aromatu. Dodaj do tego warzywa takie jak marchewka, seler korzeniowy i pietruszka, a całość uzupełniona jest bulionem warzywnym. Idealna propozycja na sycący i aromatyczny posiłek.
Składniki dla 5 porcji:
- Sarnina - 400 g
- Marchewka - 160 g
- Seler korzeniowy - 100 g
- Pietruszka - 160 g
- Cebula - 315 g
- Por - 100 g
- Wino czerwone wytrawne - 200 g
- Bulion warzywny - 150 ml
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Pieczarki - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Warzywa i mięso pokrój w kostkę, pora w pół plastry, a pieczarki w plasterki.
- W garnku na oliwie podsmaż cebulę z sarniną.
- Następnie do garnka wrzuć pozostałe warzywa, pieczarki, wlej wino, bulion i wrzuć 3 liście laurowe, 4 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczkę majeranku i sól oraz pieprz do smaku.
- Duś co najmniej 45 minut.
Komentarz dietetyka
Gulasz z sarny jest bezglutenowy.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny