Gulasz z sarniny

Opublikowano: 04.01.2024 r.
Sarnina, suszone grzyby, marchewka, i czerwone wino wytrawne to główne składniki, które nadadzą wyjątkowy smak i aromat temu gulaszowi. To połączenie delikatnego mięsa z dziczyzny, intensywności grzybów i korzenno-słodkiej nuty warzyw, a także głębi czerwonego wina sprawi, że potrawa będzie naprawdę wyrazista.
Składniki dla 4 porcji:
- Sarnina - 600 g
- Suszone grzyby - 50 g
- Marchewka - 200 g (2 średnie sztuki)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Wino czerwone wytrawne - 50 g
- Ocet winny - 15 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra nasiona mielone
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, pojemnik z pokryciem, lodówka
Przepis krok po kroku
- Do pojemnika z zakryciem włóż 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 płaską łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu.
- Następnie do przypraw wlej wino oraz ocet. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Mięso z sarny umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Mięso włóż do pojemnika z przyprawami, zakryj go i mięso odstaw na minimum 3 dni do lodówki (mięso codziennie wymieszaj).
- W dniu przygotowania gulaszu mięso wyciągnij z lodówki na 2 godziny. W tym czasie namocz również grzyby suszone (zalej je wodą tak, aby były całkowicie zakryte).
- Marchew obierz, umyj i pokrój w grubsze plastry.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Do garnka z grubym dnem dodaj grzyby z wodą z ich moczenia, cebulę, czosnek oraz marchew. Następnie dodaj mięso sarny wraz z marynatą.
- Zawartość garnka wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 180 minut.
- Gotowy gulasz podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Gulasz z sarniny to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Dziczyzna stanowi doskonałe źródło białka, jednak ma bardzo charakterystyczny smak.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny