Gulasz z polędwicy wieprzowej

Opublikowano: 20.09.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, cebula, marchewka i czerwona papryka to główne składniki tego pysznego gulaszu. Duszone w aromatycznym bulionie warzywnym, z dodatkiem czosnku i oliwy z oliwek, tworzą świetną bazę dania. Koncentrat pomidorowy i jogurt naturalny dodają głębi smaku, sprawiając, że ten gulasz jest naprawdę wyjątkowy.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g (1 szt)
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Koncentrat pomidorowy - 10 g
- Jogurt naturalny - 75 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, chilli, papryka wędzona
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Mięso pokrój w kostkę i dodaj do cebuli całość przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj.
- Marchew obierz i razem z papryką pokrój w kostkę. Dodaj do pozostałych składników i podsmaż 5 minut. Po tym czasie całość zalej bulionem i duś przez 40 minut.
- Sos przypraw pieprzem, papryką słodką i wędzoną, chili, a także posiekaną natką pietruszki. Dodaj koncentrat pomidorowy.
- Do małej miseczki dodaj odrobinę sosu i wlej jogurt, dokładnie wymieszaj i poczekaj do zagotowania.
Komentarz dietetyka
Ten posiłek nie powinien gościć zbyt często w menu ze względu na duży udział nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny