Gulasz z podrobów

Opublikowano: 31.07.2021 r.
Wątróbka drobiowa, serca drobiowe i żołądki drobiowe to główne składniki naszego gulaszu, które nadają mu wyjątkowy smak. Dodatkowo papryka czerwona, zielona i żółta w połączeniu z cebulą i przecierem pomidorowym tworzą aromatyczne danie, podsycone bulionem drobiowym i odrobiną oliwy z oliwek.
Składniki dla 5 porcji:
- Wątróbka drobiowa - 200 g
- Serca drobiowe - 100 g
- Żołądki drobiowe - 150 g
- Papryka czerwona - 200 g
- Papryka zielona - 150 g
- Papryka żółta - 150 g
- Cebula - 210 g
- Bulion drobiowy - 200 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 100 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Podroby umyj i pokrój, aby uzyskać kawałki o podobnej wielkości. Warzywa pokrój w kostkę.
- W garnku z oliwą podsmaż serca i żołądki z dodatkiem cebuli.
- Dodaj do garnka resztę warzyw, przecier, bulion, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, oraz sól i pieprz do smaku.
- Gotuj 35 minut.
- Po tym czasie dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze 5-8 minut.
Komentarz dietetyka
Gulasz z podrobów jest bogaty w żelazo, dlatego dobrze nadaje się dla osób z niskim poziomem żelaza.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny