Gulasz z papryką

Opublikowano: 31.08.2021 r.
Papryka czerwona, papryka żółta, łopatka wieprzowa i pieczarki to kluczowe składniki w naszym gulaszu z papryką. W połączeniu z ziemniakami, czosnkiem oraz aromatycznym bulionem drobiowym tworzą sycące i aromatyczne danie, idealne na obiad. Całość duszona na oleju rzepakowym, co nadaje potrawie głębi i wyjątkowego smaku.
Składniki dla 5 porcji:
- Papryka czerwona - 440 g (2 sztuki)
- Papryka żółta - 220 g (1 sztuka)
- Łopatka wieprzowa - 600 g
- Pieczarki - 200 g (10 sztuk)
- Ziemniaki średnie - 300 g (4 sztuki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki czosnku)
- Bulion drobiowy - 1000 g
- Olej rzepakowy - 60 ml (5 łyżej)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, tymianek, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duży garnek, praska do czosnku, miska, miseczka, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Mięso wieprzowe dobrze opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w grubszą kostkę.
- Papryki opłucz, osusz i wytnij z nich gniazda nasienne. Tak przygotowaną paprykę pokrój w kostkę lub na nieco większe kawałki.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zalej je zimna wodą do czasu, aż nie będą dodane do gulaszu.
- Na patelnię wlej 3 łyżki oleju rzepakowego. Następnie dodaj pokrojone mięso. Przysmażaj do zarumienienia, a potem przełóż mięso do garnka z podgrzanym bulionem. Gotuj całość przez ok. 70 minut.
- Na tej samej patelni rozgrzej jeszcze 2 łyżki. Następnie wrzuć paprykę i pieczarki. Całość wymieszaj i podsmażaj ok. 10 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę z czosnek i przysmażaj jeszcze przez ok. 1 minutę.
- Zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem. Następnie dodaj 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i gotuj ok. 20 minut.
- Do garnka dodaj ziemniaki i gotuj ok. 25 minut.