Gulasz z łopatki wołowej
Opublikowano: 24.03.2022 r.
Łopatka wołowa, papryka zielona, marchewka, cebula, pieczarki i pomidory w puszce – to zestaw składników, który gwarantuje pyszny i sycący gulasz. Soczyste kawałki mięsa duszone z warzywami, w aromatycznym, pomidorowym sosie, idealnie nadają się na obiad w chłodniejsze dni.
Składniki dla 10 porcji:
- Łopatka wołowa - 1400 g
- Papryka zielona - 500 g (2 duże sztuki)
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Cebula - 500 g (5 dużych sztuk)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Pieczarki - 400 g (10 dużych sztuk)
- Pomidory w puszce - 800 g (2 puszki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, ziele angielskie, papryka ostra, liście laurowe
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
- Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
- Obierz marchew i pokrój w talarki.
- Pieczarki pokrój na połówki.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż partiami mięso, aż będzie złote.
- Dodaj cebulę i podsmaż przez 5-6 minut.
- Dodaj paprykę ostrą i wędzoną, smaż 2-3 minuty.
- Dodaj marchew, liść laurowy, ziele angielskie i wlej wodę.
- Duś całość przez 60 minut na wolnym ogniu.
- Dodaj pieczarki i paprykę.
- Gotuj jeszcze 20 minut.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Gulasz podawaj z dodatkiem domowych kopytek lub puree ziemniaczanego.
Komentarz dietetyka
Gulasz z łopatki wołowej to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Gulasz zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jest także świetnym źródłem błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny