Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym to solidna propozycja na obiad. W rolach głównych występują soczysta łopatka wieprzowa, aromatyczna cebula oraz słodka marchewka. Wszystko to duszone w bulionie drobiowym z dodatkiem pomidorów w puszce. Danie wzbogacają jeszcze ziemniaki, które dodają całości pełniejszego smaku.
Składniki dla 6 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 90 g
- Bulion drobiowy - 750 g
- Pomidory w puszce - 250 g
- Ziemniaki późne - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, rozmaryn
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku podsmaż wieprzowinę z cebulą na 1 łyżce oliwy z oliwek.
- Dodaj bulion, pomidory i przyprawy. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez godzinę.
- Dodaj ziemniaki i marchewki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 30 minut.
- Zdejmij pokrywkę i dodaj przyprawy.
- Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut bez przykrycia.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny