Gulasz z łopatki wieprzowej
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Łopatka wieprzowa, soczyste pieczarki, aromatyczna cebula i czosnek, a do tego pomidory w puszce oraz bulion drobiowy tworzą serce tego gulaszu. To naprawdę bogate danie, które zadowoli każdy żołądek. Dodatek sosu Worcestershire i odrobina suszonej bazylii dodają głębi i charakteru. Idealny przepis na sycący obiad!
Składniki dla 6 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Ocet winny - 30 ml
- Seler naciowy - 90 g
- Marchewka - 90 g
- Bulion drobiowy - 750 g
- Pomidory w puszce - 400 g
- Sos Worcestershire - 60 ml
- Pieczarki - 200 g
- Natka pietruszki - 45 g
- Bazylia suszona - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, liście laurowe
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W średniej misce wymieszaj mąkę, sól, czarnego pieprzu i paprykę, a następnie wrzuć do niej pokrojone w kostkę mięso.
- Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku.
- Gdy olej będzie gorący, wrzuć na patelnię wieprzowinę.
- Smażyć wieprzowinę przez 2-3 minuty z każdej strony, aż wszystkie kawałki się zrumienią, a następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż przez 1 minutę.
- Dodaj bulion i mieszaj. Dodaj pokrojone seler, marchew, ziemniaki, pomidory oraz sos Worcestershire i wymieszaj, aby połączyć.
- Dodać liście laurowe, suszoną bazylię, suszone oregano, pozostałą sól i czarny pieprz, następnie wymieszaj. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut.
- Dodaj pieczarki do gulaszu i gotuj na wolnym ogniu przez dodatkowe 10-15 minut lub do momentu, gdy grzyby zmiękną.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny