Gulasz z łopatki
Opublikowano: 18.05.2021 r.
Łopatka wieprzowa, czerwona papryka, cebula, czosnek i koncentrat pomidorowy tworzą bazę tego apetycznego gulaszu. Dodaj do tego pyszne pieczarki, marchewkę i bulion warzywny – całość zblendowana razem na oliwie z oliwek. Ten gulasz to idealna mieszanka smaków, która rozgrzeje nawet w najchłodniejsze dni.
Składniki dla 5 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 800 g
- Papryka czerwona - 480 g (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Pieczarki - 200 g (10 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Koncentrat pomidorowy - 75 g (3 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Oliwę rozgrzej w dużym garnku. Wrzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż ją. Po chwili dodaj mięso pokrojone w dość dużą kostkę.
- Przypraw je solą, pieprzem i słodką papryką. Dołóż drobno posiekany czosnek.
- Marchew obierz i pokrój ją w plasterki, a paprykę w kostkę.
- Dodaj warzywa do garnka i podsmaż przez 5 minut.
- Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.
- Zawartość garnka zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a także przecier pomidorowy.
- Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i kminkiem.
- Gotuj na małym ogniu przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki zmiękną.
Komentarz dietetyka
To danie to dobry sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety, jednak ze względu na udział czerwonego mięsa, nie powinno gościć zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny