Gulasz z kurczaka

Opublikowano: 19.05.2021 r.
Piersi kurczaka, czerwona papryka, bulion warzywny i koncentrat pomidorowy to kluczowe składniki tego aromatycznego gulaszu z kurczaka. Przygotowanie potrawy jest proste, a efekt – przepyszny. Papryka dodaje kolorytu i słodkości, bulion nadaje całej potrawie głębi, a koncentrat pomidorowy zapewnia intensywny smak, który idealnie współgra z delikatnym mięsem kurczaka.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Papryka czerwona - 480 g (2 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szkl)
- Koncentrat pomidorowy - 75 g (3 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, chilli, oregano, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
- Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w dość dużą kostkę mięso.
- Przypraw je solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Po podsmażeniu dodaj drobno posiekany czosnek.
- Marchew obierz i pokrój ją w plasterki, a paprykę w kostkę.
- Dodaj warzywa do garnka i podsmaż przez 5 minut.
- Zawartość garnka zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a także przecier pomidorowy.
- Dopraw solą, pieprzem, chili, ostrą papryką i kminkiem.
- Gotuj na małym ogniu przez 35 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki zmiękną.
Komentarz dietetyka
Gulasz z kurczaka jest lepszą opcją niż ten z czerwonego mięsa. Będzie zdrowym wyborem.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny