Gulasz z kiełbasy
Opublikowano: 19.08.2021 r.
Kiełbasa śląska, ziemniaki i papryka czerwona - to główni bohaterowie naszego gulaszu z kiełbasy. Z tej trójki, plus cebula, pieczarki i marchewka, wyczarujesz danie pełne smaku, które wzmocni jeszcze aromatyczny bulion warzywny i pomidory w puszce. Wszystko duszone na oliwie z oliwek – prosto, pysznie i sycąco.
Składniki dla 6 porcji:
- Kiełbasa śląska - 400 g (4 szt)
- Ziemniaki późne - 375 g (5 szt)
- Pieczarki - 200 g (10 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Papryka czerwona - 480 g (2 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 500 ml
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, papryka ostra, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę.
- Marchew obierz, pokrój ją razem z papryką i dorzuć do kiełbasy. Całość podsmaż przez 10 minut i zalej bulionem.
- Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Dorzuć do garnka, całość duś przez 20 min, aż do miękkości ziemniaków.
- Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka z gulaszem.
- Całość zalej pomidorami z puszki i dopraw solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.
- Duś przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
To danie zdrowe, jednak warto pamiętać, że kiełbasa nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny