Gulasz z kaszą gryczaną
Opublikowano: 24.01.2022 r.
Główne składniki to polędwica wołowa, boczek wieprzowy, cebula, czerwona papryka i kasza gryczana. Ten gulasz to połączenie soczystego mięsa, aromatycznych warzyw i sycącej kaszy. Gotowanie odbywa się w bulionie warzywnym z dodatkiem czosnku, co daje potrawie głęboki, intensywny smak.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwica wołowa - 500 g
- Boczek wieprzowy bez kości - 100 g (1 kawałek)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 200 g (2 sztuki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Kasza gryczana - 100 g (1 woreczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Olej rzepakowy rozgrzej w garnku.
- Dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklij.
- Następnie dodaj pokrojony boczek, chwilę obsmaż i dodaj pokrojone w kostkę mięso.
- Wrzuć pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę i lekko podduś.
- Całość zalej bulionem i zagotuj. Dodaj łyżkę mąki, aby gulasz się zagęścił.
- Podawaj z ugotowaną kaszą.
Komentarz dietetyka
Gulasz możesz przygotować z dowolnym rodzajem mięsa, postaw na dużą ilość warzyw.
~ Oliwia Gawron, dietetyk