Gulasz z jelenia

Opublikowano: 23.08.2021 r.
Whisky, powidła śliwkowe, bulion drobiowy i suszone grzyby to kluczowe składniki tego wyjątkowego gulaszu z jelenia. Mięso marynujemy w whisky i dusimy z aromatycznymi grzybami oraz powidłami. Całość zalewamy bulionem drobiowym. Efekt? Sycący, głęboko smaczny gulasz, który idealnie sprawdzi się na chłodne dni.
Składniki dla 4 porcji:
- Łopatka z sarny - 600 g
- Whisky - 100 ml
- Powidła śliwkowe - 100 g
- Bulion drobiowy - 300 g
- Marchewka - 150 g (1 większa sztuka)
- Seler korzeniowy - 100 g (1 mała sztuka)
- Suszone grzyby - 100 g
- Mąka ziemniaczana - 30 g
- Smalec - 50 g
- Czosnek - 30 g
- Sok z cytryny - 1 ml
- Skórka z cytryny - 1 g
- Przyprawy - sól, pieprz, skórka z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, rozmaryn
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso z jelenia pokrój na kawałki wielkości 3 cm. Zamarynuj w soku z cytryny i oliwie. Pozostaw w marynacie 6 godzin. Wyjmij z marynaty. Obtocz w mące ziemniaczanej. Obsmaż szybko na mocno rozgrzanym smalcu.
- Marchew i seler naciowy pokrój w kostkę.
- Grzyby suszone zalej ciepłą wodą. Odstaw do namoknięcia.
- W garnku umieść mięso. Wlej rosół, whisky. Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj marchew i selera. Podsmaż. Dodaj do garnka.
- Zagotuj na średnim ogniu. Dodaj powidła śliwkowe i namoczone grzyby wraz z wodą po moczeniu. Duś na bardzo wolnym ogniu przez 160 minut.
- Pod koniec duszenia dodaj skórkę startą z cytryny. Podaj z kopytkami lub puree ziemniaczanym.
- Posyp natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Mięso z jelenia jest bardzo zdrowe. Zawiera niewielkie ilości tłuszczu. Jest wolne od antybiotyków i konserwantów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny