Gulasz z indyka

Opublikowano: 14.05.2021 r.
Mięso z piersi indyka, czerwona papryka, cebula, marchewka i czosnek to kluczowe składniki pysznego gulaszu z indyka. Indyk, warzywa i aromatyczny czosnek tworzą niesamowicie sycące danie, idealne na każdą porę roku. Dodatkiem jest bulion drobiowy, który doskonale zespaja smaki wszystkich składników.
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 600 g
- Papryka czerwona - 440 g (2 sztuki)
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Marchewka - 140 g (2 średnie marchewki)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki czosnku)
- Olej rzepakowy - 36 ml (3 łyżki)
- Bulion drobiowy - 750 g
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, chilli, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia, pieprz ziarna
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duży garnek, praska do czosnku, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Filet z indyka opłucz, osusz i pokrój w grubszą kostkę. Następnie obsyp mięso solą i pieprzem.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Marchewki obierz, opłucz i pokrój w kostkę lub talarki.
- Papryki opłucz, osusz i wytnij z nich części niejadalne. Następnie pokrój paprykę w kostkę lub słupki.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodaj pokrojone mięso z indyka i obsmaż je z każdej strony (ok. 5-10 min). Mięso przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskie i 4 ziarenka pieprzu.
- Gotuj na małym ogniu, podczas gdy będziesz przygotowywać resztę składników (ok. 15 min).
- Na patelnię dodaj 1 łyżkę oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzuć cebulę i przesmażają ją ok. 3-4 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i po 1 min dorzuć marchewkę oraz paprykę. Całość przysmażaj ok. 10 min.
- Następnie całą zawartość patelni przerzuć do garnka z bulionem i indykiem. Dodaj 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 1/3 łyżeczki chili, 1 łyżeczkę bazylii, 1 łyżeczkę oregano oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj pod przykryciem ok. 45 min.
- 2 łyżki mąki wymieszaj 1/3 szklanki zimnej wody. Mąkę zahartuj gulaszem, a potem wlej do garnka. Po zagotowaniu gulasz jest gotowy do podania.