Gulasz z indyka z pieczarkami
Opublikowano: 16.05.2022 r.
Mięso z piersi indyka, soczyste pieczarki i świeża cukinia – to główni bohaterowie tego gulaszu. Do tego pomidory w puszce, które dodają odpowiedniej kwasowości, oraz cebula, która wszystko łączy w jedną pyszną całość. Pachnący koperek i natka pietruszki wzbogacają smak oraz dodają trochę zieleniny.
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 1200 g
- Cukinia - 400 g (1 duża sztuka)
- Pieczarki - 400 g (10 dużych sztuk)
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Pomidory w puszce - 500 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 70 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Pierś pokrój w kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Cukinię pokrój w kostkę.
- Pieczarki pokrój w połówki.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Podsmaż pierś z kurczaka i umieść w garnku.
- Dodaj cukinię pieczarki i podsmaż.
- Warzywa umieść w garnku, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pomidory z puszki.
- Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.
- Posiekaj natkę pietruszki, koper i dodaj do gulaszu.
- Gulasz podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu.
Komentarz dietetyka
Gulasz z indyka z pieczarkami to świetne źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Gulasz jest niskokaloryczny i nie zawiera glutenu. Świetnie sprawdzi się w diecie lekkostrawnej oraz redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny