Gulasz z indyka z marchewką
Opublikowano: 30.07.2021 r.
Mięso z piersi indyka, marchewka, cebula i papryka żółta to główne składniki naszego gulaszu z indyka z marchewką. Dodając do tego przecier pomidorowy bez soli, oliwę z oliwek i bulion warzywny, otrzymasz aromatyczny i zdrowy gulasz, który zadowoli każde podniebienie. To idealne danie na sycący obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 250 g
- Marchewka - 160 g
- Cebula - 105 g
- Papryka żółta - 200 g
- Pietruszka - 80 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Przecier pomidorowy bez soli - 150 g
- Bulion warzywny - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia, imbir mielony
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę, paprykę i indyka pokrój w kostkę, a marchewki i pietruszkę w słupki.
- W garnku z oliwą podsmaż cebulą i indyka.
- Następnie dodaj resztę warzyw, przecier, bulion, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczkę bazylii i oregano, 0,5 łyżeczki imbiru, po 0,25 łyżeczki soli i pieprzu.
- Gotuj całość pod przykryciem na wolnym ogniu, co najmniej 40 minut.
Komentarz dietetyka
Gulasz z indyka nie zawiera glutenu, ani laktozy.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny