Gulasz z indyka po węgiersku
Opublikowano: 16.08.2022 r.
Mięso z piersi indyka, cebula i papryka czerwona – to one robią magię w tym gulaszu po węgiersku. Dodatkowo aromatu dodają czosnek i przecier pomidorowy, a całość idealnie łączy się dzięki bulionowi warzywnemu. Ten gulasz to prawdziwe danie na chłodniejsze dni, które rozgrzewa i syci, a przy tym nie jest trudne do przygotowania.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 500 g
- Czosnek - 5 g (2 małe ząbki)
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Cebula - 150 g (1 średnia sztuka)
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża sztuka)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Przecier pomidorowy bez soli - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, wok
Przepis krok po kroku
- Mięso z indyka umyj, oczyść z błonek i pokrój w dużą kostkę. Mięso dopraw solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz obtocz w mące pszennej.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka a paprykę oczyść gniazd nasiennych, umyj i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Następnie mięso zdejmij z patelni i połóż na talerz.
- Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę oraz pokrojoną paprykę.
- Pod koniec smażenia na patelnię wlej gorący bulion, dodaj jeden liść laurowy, dwie płaskie łyżeczki papryki słodkiej, odrobinę majeranku, szczyptę soli oraz pieprzu.
- Bulion na patelni wymieszaj i dodaj wcześniej obsmażonego indyka.
- Całość duś przez około 10 minut (od czasu do czasu wymieszaj zawartość patelni).
- Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy i zagotuj gulasz.
- Gotowy gulasz podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Gulasz z indyka po węgiersku to doskonała propozycja na smaczny obiad. Dodatek warzyw do dania wzbogaca je w wiele cennych substancji odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny