Gulasz z dzika

Opublikowano: 26.07.2021 r.
Główne składniki gulaszu to soczysty schab z dzika, cebula, czerwona papryka oraz czosnek. Te bazowe produkty, razem z drobiowym bulionem, tworzą aromatyczną i sycącą potrawę idealną na chłodne dni. Prawdziwy smak dziczyzny połączony z warzywami i przyprawami stanowi o wyjątkowości tego gulaszu.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab z dzika - 500 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Pietruszka - 80 g (1 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 15 ml (3 ząbki)
- Bulion drobiowy - 500 g (2 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę mięso. Całość smaż przez 10 minut.
- Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę i pietruszkę. Podsmaż 5 minut.
- Całość zalej bulionem, dodaj sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, a także gałkę muszkatołową. Gotuj przez 70 minut, do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie.
- Odrobinę sosu zmieszaj w szklance z mąką ziemniaczaną i wlej do gulaszu.
- Całość dokładnie zmieszaj i doprowadź do zagotowania.
Komentarz dietetyka
To danie zdrowe, jednak nie powinno gościć zbyt często w diecie ze względu na dość sporą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny