Gulasz z dzika po staropolsku

Opublikowano: 18.06.2022 r.
Łopatka z dzika, czerwona i zielona papryka, cukinia i pieczarki - to kluczowe składniki, które tworzą nasz staropolski gulasz z dzika. Te smaki idealnie się uzupełniają, dając nam sycący i aromatyczny posiłek. Przepis jest prosty, ale efekt końcowy zachwyci każdego miłośnika tradycyjnych, polskich dań.
Składniki dla 6 porcji:
- Łopatka z dzika - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Papryka czerwona - 200 g (1 sztuka)
- Papryka zielona - 200 g (1 sztuka)
- Cukinia - 300 g (1 sztuka)
- Pieczarki - 200 g (2 garści)
- Mąka pszenna typ 1850 - 125 g (1/2 szklanki)
- Kasza jęczmienna perłowa - 200 g (2 woreczki)
- Przyprawy - sól, pieprz, cząber
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso oczyść i pokrój w większą kostkę, obtocz w mące.
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, wrzuć pokrojoną cebulę i krótko zeszklij.
- Dodaj mięso i obsmaż je z każdej strony.
- Dodaj pokrojone w słupki papryki, a następnie drobno pokrojone pieczarki.
- Na samym końcu wrzuć pokrojoną w kostkę cukinię i dopraw do smaku.
- Duś gulasz na niewielkim ogniu przez 20 minut do momentu, aż wszystkie składniki nie będą miękkie.
- Gotowy gulasz podawaj z ugotowaną kaszą.
Komentarz dietetyka
Gulasz możesz podawać z dowolnym rodzajem kaszy, z makaronem lub ziemniaczanym puree.
~ Oliwia Gawron, dietetyk