Gulasz z dyni
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Dynia, tofu, ciecierzyca i szpinak – to główni bohaterowie tego pysznego gulaszu, który rozgrzeje cię w chłodne dni. Połączenie ich z aromatycznym czosnkiem, cebulą i koncentratem pomidorowym tworzy danie, które jest zarówno sycące, jak i pełne smaku. Idealne na obiad lub kolację, gdy masz ochotę na coś zdrowego i smacznego.
Składniki dla 4 porcji:
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Tofu wzbogacane wapniem - 300 g
- Koncentrat pomidorowy - 25 g
- Bulion warzywny - 500 ml
- Wino czerwone wytrawne - 50 g
- Dynia - 500 g
- Ciecierzyca konserwowa - 300 g
- Szpinak - 125 g
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, liść laurowy, oregano
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju przez około 5 minut. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę.
- Dodaj tofu i szczyptę soli. Następnie wrzuć koncentrat pomidorowy, gotuj 2 minuty.
- Do garnka wrzuć warzywa i podsmaż przez 5 minut.
- Całość zalej bulionem, a także winem i duś przez 30 minut do zmięknięcia warzyw.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja pełna błonnika i białka, która syci i dostarcza witamin. Najlepiej podawać go z kaszą, ryżem czy pełnoziarnistym makaronem i surówką.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny