Gulasz z cielęciny
Opublikowano: 28.06.2021 r.
Cielęcina, cebula, marchewka, czerwona papryka i aromatyczny bulion warzywny to główne składniki naszego gulaszu z cielęciny. Ta mieszanka warzyw tworzy pełen smaku i aromatu danie, idealne na obiad. Dodaj do tego oliwę z oliwek i skrobię ziemniaczaną, żeby wszystko pięknie się zagęściło, a delikatna cielęcina stanie się jeszcze bardziej soczysta.
Składniki dla 4 porcji:
- Cielęcina - 500 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 30 g (2 płaskie łyżki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Pieczarki - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, tymianek, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, obieraczka, miseczka
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zarumieni dodaj pokrojone w dużą kostkę mięso.
- Paprykę pokrój w kosteczkę i dołóż do mięsa. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę i umieść w garnku. Całość podsmaż przez chwilę i zalej bulionem.
- Marchewki obierz i i pokrój w talarki. Dodaj do pozostałych składników.
- Pieczarki pokrój na małe kawałki i dodaj do garnka z pozostałymi składnikami. Dopraw solą, pieprzem, gałką, papryką i tymiankiem. Całość gotuj przez 1 godzinę.
- Odrobinę sosu przelej do miseczki i dodaj do niej mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Gotowy gulasz posyp posiekaną natką.
Komentarz dietetyka
To zdrowy pomysł na obiad, jednak należy pamiętać, że cielęcina powinna gościć w menu maksymalnie dwa razy w tygodniu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny