Gulasz z ciecierzycy
Opublikowano: 13.10.2021 r.
Ciecierzyca konserwowa, czerwona papryka i pomidory w puszce – to podstawowe składniki, które tworzą smakowity i sycący gulasz z ciecierzycy. Do tego dorzuć ziemniaki, pieczarki i cebulę, aby danie było pełne aromatu i wartości odżywczych. Całość podsmaż na oleju rzepakowym i ciesz się pysznym, domowym posiłkiem.
Składniki dla 5 porcji:
- Ciecierzyca konserwowa - 600 g
- Papryka czerwona - 300 g (2 średnie sztuki)
- Pomidory w puszce - 800 g
- Ziemniaki późne - 300 g (3 średnie sztuki)
- Pieczarki - 300 g (10 małych sztuk)
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, papryka wędzona
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku podgrzej olej rzepakowy. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę, podsmaż.
- Pokrój pieczarki w ćwiartki i podsmaż z cebulą, aż odparuje z nich woda.
- Usuń gniazda nasienne z papryki i pokrój w kostkę. Obierz marchewkę i ziemniaki, pokrój marchew w talarki a ziemniaki w kostkę.
- Wlej do garnka 300 mililitrów wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz marchew i ziemniaki, gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
- Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i papryką wędzoną. Dodaj ciecierzycę z puszki, paprykę czerwona i gotuj jeszcze 10 minut, dodaj pomidory z puszki i duś 15 minut.
- Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Komentarz dietetyka
Gulasz z ciecierzycy jest zdrowszą wersją tradycyjnego mięsnego gulaszu. Ciecierzyca zawiera dużo białka. Białko roślinne powinno jednak być połączone z produktami zbożowymi aby było w pełni przyswajalne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny