Gulasz z boczniaków
Opublikowano: 31.08.2021 r.
Boczniaki, cebula, marchewka, papryka czerwona i pomidory w puszce tworzą podstawę tego wyjątkowego gulaszu. Wszystko duszone w bulionie warzywnym i wzbogacone odrobiną śmietany. To przepyszny sposób na zdrowy, sycący obiad dla całej rodziny.
Składniki dla 4 porcji:
- Boczniaki - 400 g (8 sztuk)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Marchewka - 70 g (1 średnia sztuka)
- Papryka czerwona - 220 g (1 sztuka)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Śmietana 18% - 70 g
- Olej rzepakowy - 36 ml (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 750 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, papryka ostra, pieprz ziarna, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duży garnek, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Boczniaki pokrój w paski.
- Paprykę opłucz, osusz i wytnij z niej gniazdo nasienne. Następnie pokrój paprykę w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Marchewkę obierz, opłucz i pokrój w talarki.
- Bulion podgrzej w garnku.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, a potem podsmaż na niej delikatnie boczniaki. Gdy będą gotowe, przerzuć je do garnka.
- Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a potem wrzuć cebulę. Podsmażaj ją przez ok. 3-4 minuty. Następnie dodaj marchewkę i paprykę. Podsmażaj ok. 10 minut i przerzuć całość do garnka z bulionem i grzybami. Dodaj 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie i 2 ziarenka pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczkę czosnku granulowanego, 1 łyżkę majeranku i duś pod przykryciem ok. 20 minut.
- Po tym czasie dodaj do garnka krojone pomidory, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i 1/2 łyżeczki papryki ostrej. Duś przez ok. 25-30 minut, aż grzyby będą miękkie.
- Śmietanę umieść w misce i zahartuj ją gulaszem. Następnie zabiel gulasz śmietaną i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Przy podaniu udekoruj danie natką pietruszki.