Gulasz wołowy na winie
Opublikowano: 31.08.2021 r.
Polędwica wołowa, czerwone wino wytrawne i bulion wołowy - to główne składniki, które dominują w tym gulaszu. Dodajmy do tego paprykę czerwoną, cebulę i czosnek, a całość uzyska niepowtarzalny aromat. Nie zapomnijmy o koncentracie pomidorowym, który dodaje głębi smaku, oraz marchewce i pietruszce, które wzbogacają teksturę dania.
Składniki dla 5 porcji:
- Polędwica wołowa - 500 g
- Papryka czerwona - 440 g (2 sztuki)
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki czosnku)
- Bulion wołowy - 500 ml
- Wino czerwone wytrawne - 500 g
- Koncentrat pomidorowy - 15 g (1 łyżeczka)
- Marchewka - 140 g (2 średnie marchewki)
- Pietruszka - 80 g (1 sztuka)
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 72 ml (6 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duży garnek, praska do czosnku, miska, miseczka, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Mięso dobrze opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w grubszą kostkę.
- Marchewkę i pietruszkę obierz, a potem opłucz, osusz i pokrój w kostkę,
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Papryki opłucz, osusz i wytnij z nich gniazda nasienne. Paprykę pokrój w kostkę.
- Bulion podgrzej w garnku.
- Na dużej patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzuć pokrojone mięso i przysmażaj do zarumienienia. Jeśli całe mięso nie zmieściło się od razu, podziel je na 2-3 części – po każdym przesmażenia umieszczaj mięso w garnku.
- Na patelni po przysmażanym mięsie rozgrzej jeszcze 2 łyżki oleju i dodaj cebulę. Przysmażaj ją do przyrumienienia (ok. 4-5 min), a potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż go przez 1 minutę. Do cebuli z czosnkiem dodaj paprykę, marchewkę i pietruszkę. Całość wymieszaj i przesmażaj ok. 10 min. Po tym czasie zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem.
- Do garnka z warzywami i mięsem wlej podgrzany bulion, a potem wino. Duś na małym ogniu przez ok. 60 min.
- Dodaj 1 i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę majeranku, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Całość wymieszaj i gotuj ok. 20 min.
- Do 1/3 szklanki zimnej wody dodaj 2 łyżki mąki i dobrze rozmieszaj, a następnie zahartuj gorącym gulaszem. Zawartość szklanki dodaj do gulaszu, cały czas mieszając.
- Gulasz zagotuj i wymieszaj, a następnie ściągnij z palnika.