Gulasz wołowy
Opublikowano: 14.05.2021 r.
Polędwica wołowa, czerwona i żółta papryka, cebula oraz czosnek, wszystko duszone w aromatycznym bulionie wołowym – to najważniejsze składniki, które tworzą bogaty w smaku gulasz wołowy. Łącząc soczyste kawałki mięsa z warzywami, uzyskasz danie, które zachwyci swoją głębią smaku i zaspokoi nawet największy głód.
Składniki dla 5 porcji:
- Polędwica wołowa - 600 g
- Papryka czerwona - 220 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 220 g (1 sztuka)
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Pieczarki marynowane - 240 g (12 sztuk)
- Ziemniaki średnie - 300 g (4 sztuki)
- Bulion wołowy - 750 ml
- Marchewka - 140 g (2 średnie marchewki)
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 72 ml (6 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, tymianek, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duży garnek, praska do czosnku, miska, miseczka, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Mięso opłucz, osusz i pokrój w grubszą kostkę.
- Natkę pietruszki posiekaj.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Marchewkę i ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
- Papryki opłucz, osusz i wytnij z nich gniazda nasienne. Paprykę pokrój w kostkę.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju rzepakowego. Następnie dodaj część pokrojonego mięsa. Przysmażaj do zarumienienia, a potem przełóż mięso do garnka i na patelni przysmaż kolejną partię mięsa.
- Gdy całe mięso będzie w garnku, zalej je bulionem i gotuj na małym ogniu przez ok. 60 min.
- Na patelni po przysmażanym mięsie rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie dodaj cebulę. Przysmażaj ją ok. 4-5 min i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 1-2 min.
- Do cebuli z czosnkiem dodaj paprykę, marchewkę i pieczarki. Całość wymieszaj i przesmażaj ok. 10 min. Po tym czasie zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem.
- Dodaj 1 i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego. Całość wymieszaj i gotuj ok. 20 min.
- Następnie dodaj ziemniaki i gotuj kolejne 20 min.
- Do 1/3 szklanki zimnej wody dodaj 2 łyżki mąki i dobrze rozmieszaj, a następnie zahartuj gorącym gulaszem. Zawartość szklanki dodaj do gulaszu, cały czas mieszając.
- Gulasz zagotuj i wymieszaj, a następnie ściągnij z palnika.
- Porcję gulaszu posyp natką pietruszki.