Gulasz wieprzowy
Opublikowano: 13.07.2021 r.
Łopatka wieprzowa, papryka czerwona, cebula i czosnek – to składniki, które stanowią esencję tego pysznego gulaszu. Soczyste kawałki łopatki wieprzowej, duszone z chrupiącą papryką i aromatyczną cebulą, a całość podkręcona czosnkiem i bulionem warzywnym. To prosty, ale wyjątkowy przepis na sycący i pełen smaku gulasz wieprzowy.
Składniki dla 8 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 1000 g
- Papryka czerwona - 450 g (2 średnie sztuki)
- Marchewka - 70 g (1 średnia sztuka)
- Cebula - 100 g (1 duża)
- Czosnek - 18 g (3 ząbki)
- Olej rzepakowy - 12 ml (1 łyżka)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 30 g (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i pokrój w równą kostkę.
- Mięso obtocz w mące.
- W garnku rozgrzej olej i przysmaż szybko mięso. Pod koniec dodaj cebulę i czosnek drobno pokrojone.
- Mięso zalej bulionem warzywnym.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do gulaszu.
- Marchew umyj i zetrzyj na tarce, dodaj do gulaszu.
- Gulasz dopraw 1 łyżeczką soli, papryki słodkiej, sporą szczyptą pieprzu oraz dodaj 1 liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego.
- Gulasz gotuj na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez 1,5 godziny.
Komentarz dietetyka
Gulasz jest daniem, które najczęściej spożywane jest w czasie jesieni i zimy. Mięso gotowane w delikatnym sosie jest pyszną propozycją na sycące i rozgrzewające danie. Dzięki zastosowaniu mąki pełnoziarnistej zamiast mąki o niskim typie zyskuje dodatkowych walorów oraz na wartości. Pomijając etap podsmażania mięsa danie staje się bardziej łatwo strawne.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki