Gulasz węgierski
Opublikowano: 13.07.2021 r.
Udziec wołowy, czerwona i zielona papryka, cebula oraz czosnek – oto serce węgierskiego gulaszu. Te składniki, razem ze smalcem i bulionem warzywnym, tworzą aromatyczną, sycącą potrawę o intensywnym, lekko pikantnym smaku. Marchewka i ziemniaki dodają daniu warzywnego bogactwa oraz delikatnie łagodzą jego wyrazisty charakter.
Składniki dla 10 porcji:
- Udziec wołowy - 1000 g
- Papryka czerwona - 440 g (2 średnie sztuki)
- Papryka zielona - 200 g (1 sztuka)
- Cebula - 300 g (3 duże)
- Smalec - 100 g
- Czosnek - 24 g (4 ząbki)
- Bulion warzywny - 250 ml
- Marchewka - 70 g
- Ziemniaki średnie - 350 g (5-6 średnich sztuk)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryka wędzona, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i pokrój w równą kostkę.
- W garnku rozgrzej smalec.
- Dwie cebule drobno pokrój a jedną pokrój w ósemki.
- Do garnka dodaj całą cebulę. Gdy będzie szklista dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Podsmaż przez 30 sekund i dodaj mięso. Szybko podsmaż i dodaj 2 pokrojone w kostkę czerwone papryki, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej i papryki ostrej.
- Mięso z przyprawami i papryką smaż 30 sekund.
- Zalej bulionem warzywnym, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę oraz ziemniaki i zmniejsz ogień tak aby potrawa delikatnie się gotowała.
- Gotuj 1 godzinę a następnie dodaj pokrojoną w paski czerwoną i zieloną paprykę, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki kminku.
- Gotuj 30 minut.
- Do podania możesz posypać natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Gulasz węgierski jest daniem sycącym i gęstym. Do jego przygotowania użyta jest duża ilość smalcu dlatego zalecam spożywać go z umiarem.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki