Gulasz wegetariański
Opublikowano: 27.10.2021 r.
Marchewka, soczewica czerwona, pieczarki, przecier pomidorowy i papryka to kluczowe składniki wegetariańskiego gulaszu. To świetna mieszanka warzyw, która sprawia, że gulasz jest pełen smaku i wartości odżywczych. Dodatek dyni i fasoli czerwonej nadaje mu unikalny, wyrazisty charakter. Cebula i oliwa z oliwek dopełniają całość, tworząc pyszną i sycącą potrawę.
Składniki dla 4 porcji:
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Soczewica czerwona - 200 g (10 łyżek)
- Pieczarki - 150 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 250 g (1 szklanka)
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Papryka żółta - 230 g (1 szt)
- Fasola czerwona - 85 g (pół mini puszki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Dynia - 300 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Pietruszka - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, sos sojowy, tymianek, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.
- Gdy będzie rumiana dodaj do niej pokrojone w kostkę papryki i dynię, a także posiekane w plasterki marchewki.
- Całość podsmaż 6 minut.
- Warzywa zalej bulionem i dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Całość duś przez 25 minut.
- Do warzyw wsyp soczewicę, fasolę i przecier pomidorowy, dodaj resztę przypraw, sos sojowy i gotuj 15 minut.
- Gotowe danie posyp posiekaną natką.
Komentarz dietetyka
To niezwykle zdrowy przepis, dostarczający sporo roślinnego białka i błonnika, a także witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny