Gulasz warzywny
Opublikowano: 22.04.2022 r.
Cukinia, papryka czerwona i boczniaki grają pierwsze skrzypce w tym aromatycznym gulaszu warzywnym. Dodatkowo cebula i marchewka dodają całości wyrazistego smaku. Całość duszona w aromatycznym bulionie warzywnym, a na końcu lekko zagęszczona mąką pszenną tworzy pyszne, sycące danie pełne warzywnej dobroci.
Składniki dla 3 porcji:
- Boczniaki - 300 g
- Cukinia - 300 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 300 g (2 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 1 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyżka)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, cząber, tymianek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij.
- Wrzuć pokrojone w słupki warzywa i duś pod przykryciem.
- Dodaj umyte i drobno pokrojone boczniaki, podsmażaj 5 minut.
- Całość zalej bulionem warzywnym i duś pod przykryciem do miękkości wszystkich składników.
- Pod koniec dodaj odrobinę mąki tak, aby sos się zagęścił.
- Gulasz podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną.
Komentarz dietetyka
Gulasz możesz podawać z dowolną kaszą, śmiało wykorzystaj gotowy bulion warzywny o dobrym składzie bez nadmiaru soli.
~ Oliwia Gawron, dietetyk