Gulasz rybny

Opublikowano: 03.12.2021 r.
Dorsz, marchewka, cebula, bulion warzywny i pomidory w puszce to kluczowe składniki tego pysznego gulaszu rybnego. Wyobraź sobie delikatne kawałki dorsza zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw. To idealne danie na każdą porę roku, które jest zarówno sycące, jak i pełne doskonałych smaków.
Składniki dla 8 porcji:
- Dorsz filet - 800 g
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Seler korzeniowy - 100 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Bulion warzywny - 400 ml
- Pomidory w puszce - 800 g
- Masło klarowane - 100 g
- Sos sojowy - 40 ml
- Cukinia - 200 g (1 mała sztuka)
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę.
- Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki.
- Obierz marchew i seler i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebulę i czosnek.
- Dodaj paprykę i podsmaż na maśle.
- W garnku umieść ziemniaki, marchew i seler.
- Wlej bulion warzywny, sos sojowy, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Pokrój dorsza w kostkę, dodaj do garnka razem z pomidorami z puszki i cukinią, gotuj przez 10 minut.
- Dopraw potrawę pieprzem i solą w razie potrzeby.
Komentarz dietetyka
Gulasz rybny to bardzo zdrowe danie. Zawiera ono bardzo dużo błonnika oraz białka zwierzęcego. Dorsz jest rybą chudą wiec danie nie zawiera dużo kwasów tłuszczowych nasyconych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny