Gulasz meksykański
Opublikowano: 19.08.2021 r.
Polędwica wołowa, czerwona papryka, cebula, fasola czerwona i pomidory w puszce to kluczowe składniki gulaszu meksykańskiego. Dzięki tej kombinacji potrawa zyskuje nie tylko bogaty smak, ale i kolor. Idealne danie na ciepło, które podbiło serca smakoszy na całym świecie.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwica wołowa - 500 g
- Papryka czerwona - 480 g (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Kukurydza konserwowa - 170 g (1 mini puszka)
- Fasola czerwona - 190 g (1 szklanka)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, chilli, kumin, tymianek, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
- Mięso oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli. Smaż całość przez 10 minut.
- Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka.
- Całość smaż przez 5 minut, następnie zalej pomidorami z puszki i dopraw solą, pieprze, papryką i tymiankiem. Dodaj fasolkę i kukurydzę.
- Duś przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż do miękkości mięsa.
Komentarz dietetyka
To zdrowy przepis, jednak należy pamiętać, że czerwone mięso nie powinno gościć w menu częściej niż 2 razy w tygodniu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny