Gulasz do słoika
Opublikowano: 21.06.2022 r.
Łopatka wieprzowa, czerwona papryka i pieczarki to trzy główne składniki, które sprawiają, że ten gulasz do słoika ma wyjątkowy smak i aromat. Kruchość mięsa, słodycz papryki połączona z ziemistym smakiem pieczarek tworzą cudowną kompozycję. Dodajemy do tego cebulę dla głębi smaku oraz koncentrat pomidorowy, który idealnie wiąże wszystkie składniki w pyszną całość.
Składniki dla 4 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 300 g (2 sztuki)
- Pieczarki - 120 g (2 garści)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Koncentrat pomidorowy - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, słoiki
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę i włóż do miski.
- Dopraw mięso za pomocą aromatycznych przypraw i wymieszaj, odstaw mięso do zamarynowania na całą noc.
- Olej rozgrzej na patelni i dodaj mięso, obsmaż z każdej strony.
- Wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki warzywa i boczek.
- Duś do miękkości pod przykryciem, na końcu dodaj odrobinę koncentratu.
- Gorący gulasz włóż do słoików i odwróć do góry dnem, aż do ostygnięcia.
- Tak przygotowane słoiki z gulaszem możesz przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu nawet przez kilka tygodni.
Komentarz dietetyka
Do gulaszu możesz dodać swoje ulubione warzywa i podawać z kaszą lub pieczywem posmarowanym masłem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk