Gulasz
Opublikowano: 18.05.2021 r.
Łopatka wieprzowa, czerwona papryka, cebula i czosnek – to składniki, które robią całą robotę w tym gulaszu. Mięso duszone z warzywami, podkręcone koncentratem pomidorowym i doprawione bulionem warzywnym, tworzy wyjątkowy smak i aromat. Dajemy też marchewkę dla świeżości, a oliwa z oliwek nadaje całości delikatności.
Składniki dla 5 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 800 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Papryka czerwona - 480 g (2 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Koncentrat pomidorowy - 75 g (3 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej olej.
- Wrzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż ją.
- Po chwili dodaj mięso pokrojone w dość dużą kostkę.
- Przypraw je solą, pieprzem i słodką papryką. Dołóż drobno posiekany czosnek.
- Marchew obierz i pokrój ją w plasterki, a paprykę w kostkę.
- Dodaj warzywa do garnka i podsmaż przez 5 minut.
- Zawartość garnka zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a także przecier pomidorowy.
- Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i kminkiem.
- Gotuj na małym ogniu przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki zmiękną.
Komentarz dietetyka
Gulasz ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinien zbyt często gościć w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny