Guacamole z jajkiem
Opublikowano: 18.11.2021 r.
Awokado, jajka i czerwona cebula to trio, które stworzy idealne guacamole z jajkiem. Kremowe awokado zmiksowane z jajkami na twardo i chrupiącą, pikantną cebulą to proste połączenie, które zaskoczy Twoje kubki smakowe. Wyjście poza klasyczne guacamole nigdy nie było tak łatwe i smaczne!
Składniki dla 4 porcji:
- Awokado - 300 g (1 sztuka)
- Jajko - 2 szt.
- Cebula czerwona - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, kolendra świeża, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender, miseczka
Przepis krok po kroku
- Jajko ugotuj na twardo.
- Awokado przekrój na pół. Wyjmij pestkę.
- Miąższ awokado zmiksuj razem z ugotowanym, obranym jajkiem oraz solą i pieprzem.
- Posiekaj bardzo drobno cebulkę oraz kolendrę.
- Dodaj kolendrę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, cebulkę oraz odrobinę soku z cytryny.
- Wszystko wymieszaj, sprawdź smak i ewentualnie dopraw.
Komentarz dietetyka
Przepis jest bardzo zdrowy. Zawiera cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Nadaje się do diety niskowęglowodanowej.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości