Guacamole z awokado
Opublikowano: 19.11.2021 r.
Awokado i czerwona cebula to podstawa tego przepisu na guacamole, które każdy powinien mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Gładkie awokado łączy się tu z chrupką czerwoną cebulą, tworząc świeży i pełen smaku dip idealny do chipsów, warzyw czy jako dodatek do potraw.
Składniki dla 2 porcji:
- Awokado - 140 g
- Cebula czerwona - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, kolendra świeża, czosnek, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miseczka
Przepis krok po kroku
- Usuń pestkę z awokado i wyłóż miąższ do miseczki. Rozgnieć awokado widelcem na pastę.
- Pokrój bardzo drobno czerwoną cebulę, przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, kolendrę posiekaj drobno.
- Dodaj powyższe do awokado wraz z odrobiną soku z cytryny, soli, pieprzu i przyprawy z chilli i suszonymi pomidorami.
- Wymieszaj i dopraw ostatecznie do smaku.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Bardzo zdrowy przepis na pastę. Bogaty w dobre dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Należy do potraw o niskiej zawartości węglowodanów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości