Grzyby w solance

Opublikowano: 28.09.2021 r.
Świeże leśne grzyby to podstawa tego przepisu, w którym różne rodzaje grzybów zostają zanurzone w aromatycznej solance. Ten prosty sposób przechowywania pozwala cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Idealne jako dodatek do wielu potraw, nadają wyjątkowy, leśny aromat każdemu daniu.
Składniki dla 10 porcji:
- Świeże leśne grzyby - 1200 g (Różne rodzaje)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Grzyby umyj dokładnie. Jeśli są duże pokrój je na mniejsze kawałki.
- Do garnka wlej 1,5 litra wody i wsyp 3 łyżki soli, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz czosnek. Zagotuj solankę.
- W między czasie grzyby przełóż do słoików, zalej gorącą solanką i zakręć dokładnie.
- Wstaw do garnka słoiki i wlej wodę do 2/3 wysokości słoików. Gotuj 15-20m minut na średnim ogniu.
- Następnie wyjmij z garnka i postaw do góry dnem.
Komentarz dietetyka
Grzyby w solance to dobry pomysł na za pasteryzowanie grzybów. Grzyby zawierają wiele cennych składników mineralnych. Solanka pozwala na zachowanie wszystkich witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny