Grzyby w pomidorach do słoika

Opublikowano: 22.04.2023 r.
Świeże leśne grzyby, duże ilości cebuli i koncentrat pomidorowy to kluczowe składniki przepisu na grzyby w pomidorach do słoika. Do tego dodajemy ocet spirytusowy, cukier i olej rzepakowy. Te składniki tworzą wyjątkową kompozycję smaków, świetną jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Zobacz, jak te pyszności przyrządza się krok po kroku!
Składniki dla 3 porcji:
- Świeże leśne grzyby - 700 g
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Ocet spirytusowy - 80 ml
- Koncentrat pomidorowy - 40 g
- Cukier - 70 g (7 płaskich łyżek stołowych)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, durszlak, słoik 400 ml
Przepis krok po kroku
- Grzyby dokładnie oczyść, opłucz i pokrój.
- Następnie grzyby zagotuj i przecedź je na durszlaku.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.
- Następnie do cebuli dodaj cukier, ocet, 3/4 szklanki ciepłej wody, koncentrat pomidorowy, po 7 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej oraz pół łyżeczki soli.
- Składniki na patelni dokładnie wymieszaj i duś przez około 3 minuty.
- Następnie na patelnię dodaj obgotowane grzyby i duś kolejne 10 minut.
- Gorące grzyby w sosie pomidorowym przełóż do wyparzonych słoików i od razu zakręć je dokładnie wyparzonymi zakrętkami.
- Słoiki ustaw odwrócone do góry nogami i pozostaw je do wystudzenia.
- Wystudzone słoiki ustaw pokrywką ku górze w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Grzyby w pomidorach do słoika to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Grzyby leśne stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych oraz stanowią doskonały dodatek smakowy do wielu potraw.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny