Grzyby w occie
Opublikowano: 26.06.2021 r.
Świeże leśne grzyby, zwłaszcza te małe, które idealnie mieszczą się w słoikach, oraz cebula to kluczowe składniki grzybów w occie. Te aromatyczne maleństwa, w połączeniu z plastrami cebuli, tworzą przepyszne, lekko pikantne przekąski, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do różnych dań lub samodzielna przekąska prosto ze słoika.
Składniki dla 10 porcji:
- Świeże leśne grzyby - 1500 g (najlepiej małe grzybki, które w całości zmieścisz do słoików)
- Cebula - 210 g (2 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Grzyby dokładnie oczyść.
- Do garnka z wrzącą wodą z 0,5 łyżeczki soli wrzuć grzyby i gotuj około 10 minut.
- W kolejnym garnku przygotuj zalewę. Wlej 3 szklanki wody, 0,75 szklanki octu, 3 liście laurowe, cebulę pokrojoną w piórka, 1,5 łyżki soli, 1,5 łyżeczki cukru, 6 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę pieprzu i 2 łyżki gorczycy. Zalewę gotuj około 15 minut.
- Obgotowane grzyby opłucz i ułóż w słoikach.
- Zalej grzyby gorącą zalewą i szczelnie zakręć.
- Ułóż słoiki dnem do góry i zostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Na grzyby w occie szczególnie powinny uważać osoby z alergią na gorczycę i osoby z problemami z wątrobą.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny