Grzyby smażone z cebulą

Opublikowano: 13.01.2022 r.
Świeże leśne grzyby, cebula i masło klarowane – ten przepis łączy te trzy składniki w pyszną całość. Aromatyczne grzyby i duszona cebula tworzą razem niepowtarzalne smakowe połączenie, a dodatek świeżego koperku i bulionu warzywnego sprawia, że danie nabiera głębi i pełni smaku. Smażone grzyby z cebulą to prawdziwy hit na każdą okazję!
Składniki dla 6 porcji:
- Świeże leśne grzyby - 500 g
 - Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
 - Bulion warzywny - 130 ml (pół szklanki)
 - Masło klarowane - 120 g
 - Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 duży pęczek)
 - Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, czosnek, liście laurowe
 
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
 
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
 - Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
 - Na patelni rozgrzej masło.
 - Zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.
 - Dodaj na patelnię grzyby, smaż przez 5 minut, następnie dodaj bulion warzywny i duś grzyby przez 15 minut.
 - Posiekaj koper i posyp danie, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
 
Komentarz dietetyka
Grzyby smażone z cebulą to danie zawierające sporą ilość błonnika pokarmowego. Grzyby są ciężko strawne, dlatego nie powinny ich spożywać osoby starsze i z problemami trawiennymi. Potrawa zawiera także sporą ilość składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny